De zoektocht naar tusadiah

In ‘de zoektocht naar Tusadiah’ onderzoek ik de archetypische rol van de voormoeder voor de hedendaagse identiteitsontwikkeling van derde en vierde generaties Indische/Indonesische migranten, tegen de achtergrond van het (de)koloniale discours.

Beeld uit artikel 'aan de rand van de tangsi' uit magazine Militaire spectator

De rol die de moentji had in haar relatie met de KNIL militair was die van bediende, bed- en echtgenote, die kinderen baarde en alles daartussenin.

In tegenstelling tot andere legers was het KNIL geen echte mannensamenleving, maar een gemengde maatschappij, waarin de vrouwen een wezenlijke rol speelden.

In de hierarchie van de vrouwenloods volgden de najis ook die van de mannen en vormden zij in feite (en dat gebeurde in optima forma wanneer de mannen op expeditie waren) hun eigen leger. Bij aanvallenvocht dit vrouwenleger vaak aan de zijde van de mannen om de ‘benden’, de vesting, te beschermen.

De Moentji (Baay, R., 2008, de Njai, p.137)

Het onderzoek bracht mij dichter tot jou, het ontfutselde anekdotes en verborgen luiken waar herinneringen uitpuilde. De afstand die het woord geschiedenis bood, gaf het ons de kant te verbinden op een dieper niveau. Tot jij op het punt stond te overlijden en ik mij besefte dat jij, mijn brug en bron eindig was. 

Dus als eerbetoon aan jou, jouw moeder en alle vrouwen ervoor en erna, in je vader en moedersbloedlijn wil ik leren kennen en eren door het familieonderzoek voort te zetten zodat de verbinding niet verbroken wordt. 

En zo werd het project geboren, de zoektocht naar Tusadiah is eigenlijk de zoektocht naar jou.

Volg de meest recente updates in de zoektocht naar Tusadiah via de knop hieronder